Milyen gépi forgácsolási módokat alkalmaz cégünk?

A CNC forgácsolás egy olyan feldolgozási technológia, amely során a végtermék úgy jön létre, hogy a fölösleges anyagot egy forgácsoló szerszám segítségével anyagrészecskék  formájában leválasztjuk és eltávolítjuk. Az alumínium forgácsolás folyamatát nagy hányadban az határozza meg, hogy az eljárás folyamán milyen típusú szerszámot fogunk használni. A más és más felszínek és mozgások keletkezését az ék formájú szerszám és a munkadarab egymáshoz viszonyított helyzetváltozások fogják meghatározni.

CNC forgácsolás

A nagy pontosságot igénylő, valamint sorozatgyártásban helyet kapó esztergáló munkáknál nem is kérdés, hogy a CNC marás az egyetlen járható megoldás. Manuálisan, nagy darabszámok folyamán nem lehetséges tartani az előírt szigorú tűréshatárokat, továbbá a számítógépes vezérlésnek köszönhetően a bonyolultabb alakzatok is könnyedén esztergálhatóak. A legtöbb esetben alkalmazott alapanyagok CNC megmunkálás során a szénacél, rozsdamentes acél, alumínium, réz és a műanyagok.

A CNC forgácsológépek ismertetése

A CNC forgácsológépek a legkorszerűbb szerszámgépek közé sorolhatók. Széles körű alkalmazásuknak köszönhetően napjainkban már bárki legyárttathat otthoni eszközöket, speciális szerszámokat. A precíziós alkatrészek a háromtengelyes, négytengelyes, vagy öttengelyes gépek maró és esztergáló munkája folyamán nyerik el végső formájukat. Ezt követően kerülhet sor hőkezelésre és felületkezelésre.

Továbbá a könnyebb hozzáférés egyik egyértelmű példája, hogy a számítógép vezérlésű szerszámgépekkel manapság már gazdaságosan és magas minőségben gyártathatjuk le termékeink prototípusait. Legyen szó akár azok fáról, fémről vagy műanyagról. Ez sok évvel ezelőtt lényegesen drágább tétel volt, ebből adódóan a kisebb vállalkozások a legtöbbször manuális módszerekkel készítették el ezeket, amelyek aztán nem feltétlenül érték el és képviselték a tervezőik által elvárt és ígért minőséget.

A CNC gépek ebből adódóan forradalmasították a gyártási folyamatokat. Továbbá növelték a gyárak és műhelyek hatékonyságát, bevonva olyanokat is, akiknek korábban nem volt hozzáférésük ilyen típusú precíziós eszközökhöz.

Alumínium marás

Az alumínium marás a forgácsoló eljárások egyik típusa, amely során maga a munkadarab csak legfeljebb előtoló mozgást végez, a maró szerszám forog, továbbá az előtolás történhet itt is. Elsődlegesen sík, egymással párhuzamos vagy alakos felszínek megmunkálásánál alkalmazzák. Fő típusai a palástmarás és a homlokmarás. A hagyományos maró technológia csupán kis darabszám esetén használják.

 

CNC marás

A CNC marás előnye a hagyományos eljáráshoz viszonyítva, hogy nagyobb gyártási volumenek során is megbízható pontossággal és kiemelkedően jó sebességgel képes elvégezni a CNC maró gép a rá bízott munkákat. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően a kicsi tűréshatárok is megfelelően tarthatóak. Leggyakrabban használt alapanyagok CNC marás során a szénacél, rozsdamentes acél, alumínium, réz és a műanyagok.